Fara oua! Fara lapte!
Deoarece evit prajiturile cu crema, ma concentrez pe chec, biscuiti si briose cand vreau sa ii fac ceva dulce fetitei mele. Aceasta este o reteta foarte rapida si usoara de briose care se bazeaza pe mere si stafide (preferatele mele). Briosele pot fi ornate cu nuca de cocos si betisoare colorate de ornament.
!!!Briose pentru bebelusi!!!
Aceste briose pot fi servite si bebelusilor cu varsta mai mare de 9-10 luni, care au invatat sa mestece cu gingiile bucatele mai mari. Recomand scoaterea stafidelor din ele inainte de servire.
Eu folosesc cana de la masina de paine, care este deja gradata. Folosind aceasta cana ca si unitate de masura ies 20 briose conform ingredientelor de mai jos.
Ingrediente Briose cu mere si stafide:
1 cana apa cu 2 lingurite esenta vanilie
1/4 cana fructoza (mai adaugati daca merele nu sunt suficient de dulci)
2 cani mere decojite, razalite (razatoarea mare)
2 cani stafide
1 pachet unt
2 lingurite praf scortisoara
1 pachet praf de copt
3 cani faina 000
1/2 cana faina de grau integral
Amestecati apa, fructoza, merele, stafidele, untul, scortisoara intr-o cratita si puneti-le la fiert cateva minute. Luati cratita de pe foc si raciti complet compozitia.
Intr-un castron mare cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt. Adaugati compozitia de mere in faina si amestecati pana se incorporeaza complet.
Umpleti formele de hartie speciale pentru briose cu amestecul rezultat si coaceti la 200C timp de 15-20 min.
De ce am ales stafidele?
Iata cateva motive:
Stafidele contin o cantitate considerabila de fier ce ajuta in mod direct la tratarea anemiei.
Acestea contin si multe elemente din complexul de vitamine B, esentiale pentru formarea sangelui.
Cuprul pe care il au stafidele in componenta ajuta la formarea celulelor rosii din sange.
Stafidele sunt bune si pentru starile febrile, deoarece fitonutrientii fenolici din ele, binecunoscuti ca germicide, au proprietati antibiotice si antioxidante. Prezenta din abundenta in aceste fructe uscate a acestor fitonutrienti contribuie la vindecare prin lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene.
In ceea ce priveste alte beneficii, stafidele sunt binefacatoare pentru:
- sanatatea oaselor - sursa de bor gasita in stafide este necesara la formarea corespunzatoare a sistemului osos;
Borul este deosebit de util in prevenirea osteoporozei si pentru oase si articulatii.
- ingrijirea ochilor - fitonutrientii polifenolici detinatori de proprietati antioxidante sunt buni pentru sanatatea oculara, pentru ca protejeaza ochii de daunele provocate de radicalii liberi (oxidanti), precum degenerarea maculara legata de varsta, slabirea vederii, cataracta si altele;
Stafidele au multa vitamina A, A-beta-caroten si A-carotenoide, toate acestea fiind necesare pentru o buna sanatate a vederii.
Catechinul, un antioxidant fenolic aflat in stafide este foarte eficient in prevenirea tumorilor si cancerului de colon. Fibrele din acestea ajuta la eliminarea bilei din organism si la arderea colesterolului, asigurand astfel o stare buna sistemului cardiac.
Sursa:
http://www.gradinamea.ro/Stafidele_trateaza_anemia_7313_550_1.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu