Salata este absolut delicioasa. Din pacate nu a avut succesul scontat la fetita mea din cauza usturoiului...ei neplacandu-i mirosul de usturoi deloc. In schimb lipiile au fost papate cu mare pofta. Data viitoare ii pastrez ei putin dressing fara usturoi si nu cred sa mai fie obiectii.
Ingrediente (4 portii mici)
-400 grame naut fiert si scurs de zeama (eu am folosit naut de la conserva gata fiert pentru ca nu am gasit altfel la Auchan)
-2 vinete spalate, nedecojite
-1 ardei gras, rosu, taiat fideluta
-cca 100 ml iaurt light (sau smantana, daca nu va preocupa caloriile)
-2 catei de usturoi,
-o mina de frunze verzi de menta (eu am folosit menta uscata, deoarece nu aveam in casa proaspata)
-1 lingura ulei de masline,sare ,piper.
-Nautul uscat se alege, se clateste sub jet de apa si pentru a se gati mai usor se tine intr-un vas cu apa la frigider peste noapte. A doua zi se arunca cojile desprinse, se mai clateste odata si se fierbe astfel: la o cana de naut - 3 cani de apa; se tine mai bine de o ora la foc mediu. (cel de la conserva nu mai trebuie fiert, ci doar strecurat si clatit putin sub jet de apa rece)
-Vanata se taie felii care se stropesc cu ulei de masline, se sareaza, pipareaza si se fac pe tigaia speciala pentru gratar cateva minute pe fiecare parte - pana se inmoaie. Feliile coapte la gratar se taie apoi fideluta, pentru a fi usor incorporate cu restul salatei.
-Ardeiul rosu se taie fideluta si se prajeste stir fry cu o lingurita de ulei de masline (la foc mare, 2-3 min, agitand mereu tigaia).
-Cateii de usturoi pisati se freaca cu sare grunjoasa, piper, frunzele de menta si se incorporeaza treptat iaurtul.
-Vanata, ardeiul si nautul se amensteca intr-un bol si deasupra se toarna dressing-ul de iaurt.
-Salata se tine putin la frigider dupa care se poate servi rece simpla pentru cei care tin la silueta, sau ca si umplutura pentru lipii pentru cei ca si sotul meu, care au un metabolism de invidiat.
De ce am ales Nautul?
Iata cateva motive:
Nautul este inca un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos. Sa luam exemplu unei cani pline de boabe de naut, echivalentul a 150 de grame. Astfel, aceasta cantitate asigura cu 50% mai mult decat necesarul zilnic de molibden (minereu esential pentru sanatate) al organismului, 80% din cel de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine. Cuprul, fosforul si fierul sunt alte elemente bogate din naut.
Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie (si te sfatuiesc sa faci cat de rapid acest pas), atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului.
Continut caloric: 163 pentru 100 de grame de naut fiert.
Contraindicatii: Persoanele care sufera de guta sau au problem de rinichi trebuie sa consulte un medic nutritionist inainte de a consuma naut, aliment care contine purine, daunatoare acestor categorii de persoane.
Sursa:
http://www.dietetik.ro/nautul/3857.html?print=1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu