Clatite din dovleac
Clatite absolut delicioase. Sunt foarte pufoase si usor gumoase. Mie mi-au placut asa simple si mi s-a parut ca orice sirop turnat deasupra le fura din aroma.
Ingrediente (pentru 12 portii - clatite cu diametrul 13-14 cm)
1 cana dovleac
3 linguri zahar brun
2 cani lapte
1 lingura unt
2 oua batute
350 g faina
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat
1 vf cutit sare
Dovleacul
varianta 1 -se taie felii si se pune la cuptor la foc. Cand s-a copt bine se alege miezul si se curata de pe coaja, dupa care se paseaza cu furculita pana se face piureu.
varianta 2 -se cumpara o punga de dovleaz gata razalit de la piata, se caleste intr-o tigaie cu o lingurita de ulei de masline si se amesteca cu cele 3 lnguri de zahar brun si se paseaza apoi cu blender-ul de la mixer (pana devine piureu).
Piureul de dovleac se amesteca cu zaharul, untul, laptele, ouale batute.
Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul vanilat, sarea.
Faina se toarna peste dovleac si se bate bine cu mixerul. Aluatul trebuie sa fie suficient de moale incat sa poata fi turnat cu polonicul.
Se incinge o tigaie de mici dimensiuni si se toarna un polonic de aluat, intorcand-ul pe ambele parti.
Clatitele se servesc cu sirop de artar, sirop de agave sau miere.
De ce am ales dovleacul?
Iata cateva motive:
Dovleacul este foarte bun in stare naturala. Este sarac in grasimi, are un numar redus de calorii si are un continut bogat de vitamine.
Va prezentam mai jos valorile nutritive ale unei cesti de piure de dovleac:
Calorii: 80; Carbohidrati: 19 g; Colesterol: 0; Grasimi: sub un gram; Potasiu: 588 mg; Proteine: 2.4 g.
Dovleacul copt nu este doar delicios, ci si sanatos pentru cei care sufera de inima. sucul proaspat de dovleac este indicat pentru ulcer si pentru aciditatea marita. Sucul trebuie baut de trei ori pe zi cate 100 de grame, cu o jumatate de ora inainte de mese. De asemenea are proprietati sedative, fiind util in cazul insomniilor.
Dovleacul mai este indicat in: tulburari hormonale sau de comportament la adolescenti, hiperexcitabilitate sexuala (proprietati anafrodisiace); tulburari de menopauza; viermi intestinali.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu