vineri, februarie 11

Ostropel din soia

Am cumparat cuburi de soia si nu le suport mirosul...la gust si ca si textura mi se par ok. Dar au un miros dupa ce le fierbi....auuucchhh. Asa ca am incercat sa fac o reteta de ostropel cu ei, in care mirosul sa le fie atenuat de cel de ustoroi si ceapa...si am reusit....miroase, arata si aproape ca se simte ca si un ostropel de piept de pui. Sotul si fetita mea nu si-au dat seama ca nu e carnita de pui.

Ingrediente (6 portii)
1 punga cuburi soia (nemodificate genetic)
2 cepe medii
3 catei usturoi
1 lingura ulei de masline
300 bulion de casa
sare, piper, 1 frunza dafin

Cuburile de soia se fierb conform instructiunilor de pe punga si apoi se scurg bine de apa.
Intre timp ceapa se taie marunt si se caleste intr-o lingura de ulei de masline. Cand devine translucida se adauga usturoiul pasat marunt si cuburile de soia. Se mai tin pe foc 1min dupa care se toarna bulionul, sarea, piperul, frunza de dafin. Amestecul se fierbe la foc mic inca vreo 3 min in oala cu capac. Se serveste cu cartofi piure.

De ce am ales SOIA?

Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera cateva beneficii majore pentru sanatate. Beneficiile consumatorilor de proteina din soia au fost bine documentate pentru urmatoarele domenii in care se obtin efecte sanogene evidente:
scaderea nivelului colesterolului sanguin - descresterea incidentei maladiilor cardiovasculare;
reducerea incidentei osteoporozei si mentinerea densitatii osoase in procesul de imbatranire;
atenuarea simptomelor pre si post-menopausale;
scaderea incidentei unor forme de cancer, in special a cancerelor de prostata si de colon.
Specialistii recomanda consumul a 25 de grame de proteina de soia pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

In tara noastra, painea reprezinta alimentul de baza, in special painea alba, fiind, din pacate un aliment dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Astfel, o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor de soia cu inalta valoare biologica. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului acesti doi aminoacizi esentiali indispensabili sanatatii.

In timp ce proteina din soia este considerata a fi principalul agent cauzator al efectelor benefice mentionate mai sus, alti constituienti din soia au efecte la fel de remarcabile asupra sanatatii.

Soia poate fi folosita:
in prevenirea cancerului;
in tratamentul impotriva bolilor cardiovasculare si ale metabolismului lipidic;
pentru imbunatatirea statusului antioxidant;
pentru imbunatatirea apararii imune;
in lupta cu osteoporoza si bolile osoase;
in tratamentul impotriva diabetului si a obezittii;
impotriva neurodegenerescentei.
Sursa: http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/soia-alimentul-medicament-articol-3159.html

Niciun comentariu: