In parc, toti copiii rontaie de zor biscuti Petit Beure, Eugenii si mai rau -minunatii biscuiti cu crema ce nu expira niciodata. Cand vad biscuitii astia ma gandesc doar la conservanti, E-uri, zahar, faina si amidon...nimic sanatos pentru cei mici. Deoarece fetita mea e foarte pofticioasa si binenteles vrea si ea biscuiti, am ales "raul" mai putin "rau" cum ar veni. Aceasta reteta de biscuiti de casa pe baza de faina de hrisca si faina integrala, care nu contine zahar ci doar miere.
Ingrediente:
175 g unt moale
2 oua de casa
4 linguri miere
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
esenta de migdale
scortisoara
1 cana hrisca
1 cana faina integrala grau
2 pumni stafide carnoase
Untul se freaca si se amesteca cu compozitia de faina (faina de hrisca, faina de grau integral, scortisoara, praf de copt).
Peste aceasta compozitie se toarna treptat ouale batute amestecate in prealabil cu mierea, praful de sare, esenta de migdale.
Aluatul obtinut trebuie sa fie moale, sa se poata intinde cu facaletul si sa se desprinda in timpul manipularii... daca este cazul, mai adaugati faina. Cand e gata se adauga stafidele. Aluatul se va intinde subtire -0,5 cm- si se decupeaza cu forme de biscuiti.
Biscuitii se pun in tava pe hartie de copt, la foc mediu, pentru aprox. 10 min.
De ce am ales faina integrala?
Iata cateva motive:
Grâul se deosebeşte de toate celelalte tipuri de cereale prin faptul că este singurul care conţine toată seria de vitamine din grupa B, fără de care viaţa ar fi de neconceput.
Morăritul modern sărăceşte mult această hrană, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu (germen şi cortex). Prin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul. Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale.
De cele mai multe ori, ceea ce numim pâine albă sau făină albă nu înseamnă, de fapt, decât amidon în stare pură, iar valoarea nutritivă a acestuia este foarte scăzută.
În aceste condiţii, e bine să consumaţi pâine din făină integrală sau pâine graham. Citiţi însă cu atenţie eticheta în supermarket, pentru că, de multe ori, pâinea neagră e produsă din făină albă, colorată artificial.
Surse:
http://www.clicksanatate.ro/Suplimensanatate_mananca-sanatos/alegeti-numai-painea-din-faina-integrala
http://www.ecolife.ro/articole/alimentatie/paine-alba-paine-integrala.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu