joi, aprilie 28

Cozonacul Lazy

Cozonac framantat si dospit la masina de paine


Gata! Am facut-o lata! Nu am alt motiv pentru cozonacul de mai jos (total nedietetic! fara valori nutritive! fara vreo vitamina! fara multe, multe chestii benefice organismului) decat POFTAAAAAA! M-am gandit ca un cozonac e mai putin rau de Paste decat ceva mega prajitura plina de creme, nu??!!!!

Sunt unele dulciuri pe care le consider irezistibile, iar cand incep sa le gust parca nu ma mai pot opri. Cozonacul facut in casa este una din ispitele majore, greu de refuzat. Mama mea face un cozonac extraordinar; secretul, spune ea, este ca il framanata cu pumnii 30-45 minute. E ceva de neimaginat pentru mine. De unde timp si energie pentru asa ceva? Am ajuns astfel, sa reproduc reteta ei cu ajutorul aparatului de paine care face toata munca de framantat si dospeste aluatul (programul 8-Aluat) in 1:30h. Cozonacii ii coc la cuptor in tavile traditionale, deoarece imi place mai mult aspectul lor dreptunghiular si ideea de ai scoate aburind din cuptor....in plus cred ca la cantitatile de mai jos, ar exploda in masina de paine.




Ingrediente 2 cozonaci de casa:


200 ml lapte
2 oua intregi
2 galbenusuri
1 lingurita esenta vanilie
coaja razalita de la o lamaie (folosind razatoarea mica)
1 jumatate lingurita sare
100 g unt topit (nu fierbeti untul; trebuie pus la foc mic si se ia de pe foc cand inca nu e topit complet)
8 linguri zahar
600 g faina de cozonat (000)
8g drojdie uscata


Ingredientele se pun in cuva masinii de paine in ordinea de mai sus. Se alege programul Aluat (de obicei este programul 8) care va framanta aluatul si il va dospi. Aluatul va dospi pana aproape atinge gemuletul masinii de paine.
Dupa ce s-a incheiat programul se scoate aluatul si se imparte in jumatati egale. Fiecare jumatate se va intinde pe masa de framantat unsa in prealabil cu unt, si se va umple cu bunatati - la alegere: ciocolata neagra 85%cacao, stafide, nuca, rahat, etc- care nu vor depasi 100 g. Se rasuceste si se aseaza in tava unsa cu unt. Se mai lasa la dospit cel putin 20 min, dupa care se pensuleaza cu un ou batut si se asezoneaza cu mac sau zahar. Se da la cuptor 5 min la foc mare si inca 20 la foc mediu-mic.

Un comentariu:

Builders.ro spunea...

Cu ajutorul cuptorului electric Ertec orice preparat iese foarte bun, rumen si fraged. O reteta foarte buna.