vineri, octombrie 29

Risotto cu ciuperci

Iata o reteta de orez cu ciuperci preluata de la Jamie Oliver. Pentru ca fetita mea nu mananca cu placere ciupercile si nici telina, am descoperit aceasta reteta de risotto care reuseste sa imbine cele doua legume intr-un mod "delicios" cum ii place micutei mele sa spuna.



Ingrediente:
1,5 l supa de legume (4 morcovi, 2 buc. pastarnac, 2 buc. patrunjel, 1 ceapa)
1 pumn de ciuperci champinion
1 ceapa mica tocata marunt
ulei masline
1 radacina telina mare - razalita (prin razatoarea mare)
400 g orez bob colosal
150 ml vin alb
sare
piper

4 pumni ciuperci champinion curatate si taiate marunt
o legatura patrunjel
sucul unei lamai
25g unt
2 pumni de branza parmezan (optional)

Incalziti supa de legume, adaugati un pumn de ciuperci taiate marunt si lasati-o sa stea cu capac cateva minute. Dupa un timp scoateti ciupercile si puneti supa deoparte.
Incingeti 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare si inabusiti la foc mic, timp de 10 min, o radacina de telina razalita si o ceapa tocata marunt, fara sa le rumeniti. Apoi adaugati orezul si amestecati putin, dupa care turnati vinul pana cand acesta se incorporeaza in orez si se elimina alcoolul. Incepeti apoi sa turnati putin cate putin supa peste orez, asteptand de fiecare data sa fie incorporata in orez si amestecati in continuu (pana la 30 min). Luati orezul de pe foc si asezonati cu sare, piper si amestecati-l cu ciupercile fierte in supa, untul si branza parmesan.

Separat, intr-o tigaie cu fundul gros se rumenesc restul de ciuperci intr-o lingura de ulei de masline. Cand s-au inmuiat se sareaza si se adauga frunzele de patrunjel tocate marunt si zeama de lamaie.

Cand se serveste orezul se garniseste cu ciupercile calite.

De ce am ales telina?
Iata cateva motive:

Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.

Scade tensiunea arteriala
Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta. Ele sunt cunoscute inca din Antichitate si este atestata utilizarea telinei atat in Imperiul Roman, cat si in China. Mai nou, la Universitatea din Chicago s-au facut cercetari care au confirmat ca telina contine substante care echilibreaza presiunea sangelui (prin relaxarea vaselor sangvine).

Detoxifica organismul
Cu totii avem momente cand ne simtim organismul incarcat cu substante nocive. In astfel de cazuri sunt indicate curele cu telina. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. De asemenea, consumul de telina creste nivelul imunitatii. Astfel, va veti imbolnavi mai rar si bolile vor trece mai usor.

Calciul, magneziul si potasiul actioneaza si ele in aceste situatii. Cei care sufera de anemii stiu deja ca telina ii ajuta sa obtina un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge la dieta zilnica si telina daca isi doresc o remediere sigura si fara reactii secundare a problemei.

Efectul tonic si fortifiant aparut in urma unei cure cu telina se datoreaza stimularii glandelor suprarenale, reducerii hormonului de stres si relaxarii vaselor sangvine.

Regleaza disfunctiile hormonale
Cercetatori din mai multe tari (Japonia, Rusia, China) au analizat compozitia telinei si au concluzionat ca este un excelent reglator hormonal atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza.

Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de barbati care este eliberat sub forma de feromoni. Acestia stimuleaza atractia sexuala. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.

Cicatrizant si diuretic
Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante. Ba chiar da rezultate bune in cazul unor rani greu vindecabile. Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).

Din motivele expuse mai sus, telina este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii. De asemenea, telina este un ajutor de nadejde si in caz de retentie urinara, artrita si guta, raguseala, inflamatii, tuse, lipsa poftei de mancare. Aceasta leguma este si un cunoscut vermifug, folosit intens in medicina traditionala.

Sursa:
http://www.farmaciata.ro/nutritie/item/351-telina-un-tonic-al-sistemului-imunitar

De ce am ales ciupercile champinion?
Iata cateva motive:

Ciupercile champignon constituie un aliment nutritiv (are un continut de proteine de 4-5 % si hidrati de carbon 1,4 %) excelent de hranitor, o adevarata ,,carne vegetala”. Ciupercile champignon sunt bogate in vitaminele A, B, C, D fibre si are un procent de grasimi foarte redus, de 0,3%. Pentru aceste caracteristici benefice ale ciupercilor champignon sunt: recomandate adesea in dieta diabeticilor, anemicilor si vegetarienilor, intareste sistemul imunitar, are efecte in regim de slabire si sunt usor digestibile.

Sursa:
http://www.boglarchamp.ro/Producator-De-Ciuperci-Champignon-Ciuperci

Niciun comentariu: