vineri, octombrie 29

Clatite din hrisca

Un mic dejun delicios si sanatos pentru cei mici si mari. Clatitele cu hrisca se pot servi cu miere, sirop de artar, sirop de agave si daca nu aveti incotro gem de casa. Clatitele vor fi groase de aprox. 5mm si nu se impacheteaza.
Clatitele cu hrisca sunt o varianta mult mai sanatoasa fata de clatitele din faina alba a caror valoare nutritiva este destul de scazuta. Copiii mici le manaca taiate cubulete inmuiate in miere. Tot pentru ei, puteti adauga in aluat 2 linguri de fulgi Quinoa si 2 linguri fulgi Amaranth... si uite asa, intr-o singura masa oferiti copiilor o gramada de fibre, minerale, aminoacizi si vitamine.



Ingrediente
200 g faina de hrisca
100 g faina alba
1 lingura miere (sau 10-15 picaturi indulcitor natural de Stevie)
2 linguri zahar pudra (sau 1 lingura fructoza)
450-550 ml lapte
3 oua intregi
100 g unt topit
1 lingurita esenta de vanilie
150 g stafide
1 lingurita rasa scortisoara
2 lingurite praf de copt
Optional (+un plus de sanatate) - 2 linguri amaranth, 2 linguri quinoa

Ouale intregi se bat cu mixerul la viteza maxima pana devin cremoase. Se adauga zaharul pudra si apoi pe rand mierea, esenta, scortisoara.
Fainile se cantaresc si se amesteca impreuna cu praful de copt. Fixand mixerul pe viteza minima se adauga peste oua alternativ laptele cu faina, iar la final untul topit si racit. Crema obtinuta trebuie sa fie groasa dar sa curga din polonic (mai adaugati lapte daca este cazul).
Se incinge o tigaie cu diametrul cat mai mic si fundul gros si se toarna compozita cu polonicul. Clatitele se rumenesc pe ambele parti la foc potrivit.

De ce am ales Hrisca?
Iata cateva motive:

Hrisca - aliment important
Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.

Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii.
Din faina de hrisca se poate face paine, se fac prajituri si biscuiti.
Mierea obtinuta din florile de hrisca este bruna si extrem de parfumata.

Inca un "medicament" oferit de mama natura: hrisca
Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica)
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.
Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator - dopamina - cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace.
Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.
Datorita compozitiei sale hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa in curele de slabire. Este recomandata pentru cei care sufera de afectiuni cardio-vasculare in general si atreoscleroza si hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile.
Toate cele prezenatate pana acum ne indeamna sa acceptam valoarea alimentara dar si terapeutica a acestei plante mai putin folosite la noi: hrisca.
Sursa: http://www.doctor.info.ro/hrisca,_aliment_si_medicament.html

Niciun comentariu: