sâmbătă, octombrie 30

Pateu ficat de pui

Am citit tot felul de articole si informatii legate de pateul de ficat de pui la conserva (http://www.de-azi.ro/pateul-atentat-la-sanatate) si in general nu suna prea bine. Drept urmare am incetat sa mai cumpar si am ales sa il prepar in casa dupa o reteta de la Eva.ro. Dupa aceasta reteta iese o pasta foarte cremoasa si fina, iar la gust este excelenta...chiar o recomand cu caldura.



Ingrediente:
250 grame ficat
1 pachet de unt cu 60-70% grasime
sare
cateva boabe de piper
2 oua fierte tari
o ceapa
un morcov
o foaie de dafin

Preparare:
1. Curata ficatul de toate pielitele. Pune la fiert intr-o oala cu apa, o ceapa mare si un morcov taiat in doua. Cand clocoteste adauga ficatul, boabele de piper si foaia de dafin. Acopera si lasa sa fiarba la foc mic circa 15-20 de minute. Scurge apa. Alege ficateii. Arunca si morcovul si ceapa.
2. Sfarama ficateii cu o furculita, cat poti de bine, sau da-i prin masina de tocat carne. Adauga galbenusurile fierte tari, sfaramate si amesteca din nou. Pune totul intr-un vas inalt si adauga untul lasat la temperetura camerei in prealabil. Bate totul bine cu mixerul pana devine o crema spumoasa.
3. Da-l la frigider cateva ore. Poti pune in pateul de ficat bucatele de masline.

Eu il servesc fetitei mele ca si umplutura in rosii cherry sau cu paine integrala.

Sursa: www.eva.ro

De ce am ales ficatul de pui?
Iata cateva motive:

Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil.

Anemia feriprivă se poate corecta uşor prin modificarea regimului alimentar. Putem scăpa de simp to mele anemiei – slăbiciune, obo seală, ameţeli – dacă includem în dietă ficatul de pasăre sau de vită, alimentul antianemic prin excelenţă. În plan gastronomic, fi catul de vită este mai apreciat decât cel de pui.

Din punct de vedere nutriţional în să, ficatul de vită nu este superior celui de pui. Dimpotrivă, ficatul de pui conţine mai mult fier. Astfel, în 100 g ficat de vită se găsesc 4 mg fier, în ficatul de pui – în tre 7 şi 12 mg. 120 g ficat furnizează apr o ximativ 15% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier al băr ba ţilor.

"Pentru o mai bună asimilare a fie rului, ar fi bine ca atunci când mân căm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat", arată prof. dr Gheor ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

VITAMINE
În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutriţioniştii apreciază în special conţinutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creşte rezisten ţa la infecţii în sezonul rece.

În mod normal, alimentele de origine animală nu con ţin vitamina C, ficatul însă este o ex cepţie, furnizându-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din fica tul de pui sau de vită previne apariţia problemelor osoa se la copii şi a osteoporozei la adulţi. Ală turi de vitamine se găsesc în cantităţi însemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.

Spre deosebire de carnea de vită şi de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă, conţine mai puţin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conţinutului sărac în ţesut conjunctiv şi grăsimi, fica tul este foarte uşor de digerat, de aceea poate fi introdus şi în regimul alimentar al copiilor mici.

Ficatul este o sursă bună de proteine: 19-21 g/100 g. Dacă este consumant în exces, este posibil ca ficatul să provoace crize de gută din cauza conţinutului ridicat în proteine.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stire-alimentatie-sanatoasa/beneficiu-ficatul-in-dieta-anemicilor-136605.html

Niciun comentariu: