sâmbătă, octombrie 30

Budinca de branza, mere, ovaz si secara

Fetita mea, azi mananca cu mare pofta o branzica dulce si maine nu mai vrea sa auda de asa ceva. Deoarece nu vroiam sa arunc bunatate de branza ricotta m-am gandit sa inventez o prajiturica sanatoasa si sa o pacalesc pe cea mica sa manance. A iesit un fel de prajitura pe straturi, foarte nutritiva si sanatoasa.

Ingrediente:
4 mere decojite
200 g branza ricotta
200 g taitei subtiri de secara (costa 3,3 ron si se gasesc la magazinele bio)
200 g fulgi de ovaz inmuiati in lapte
4 albusuri
4 galbenusuri
4 linguri zahar
100 g stafide
esenta vanilie/rom
coaja razalita de la 1/2 portocala

1. Fulgii de ovaz impreuna cu stafidele se pun la inmuiat in lapte fierbinte, pana il absorb in intregime.
2. Merele se decojesc, se curata si se taie in felii groase de un deget. Intr-o tava de iena se pune o lingura de unt si o lingura de zahar si se tapeteaza cu feliile de mar. Tava se baga in cuptorul incins pana se inmoaie merele (foc mediu).
3. Taiteii de secara se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet - 4-5min.
4. Albusurile se bat spuma si se mixeaza cu zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala. In spuma se incorporeaza cu lingura galbenusurile, amestecand de jos in sus.
5. Cand merele din cuptor s-au inmuiat, se scoate tava si se acopera cu un strat de taitei de secara fierti in prealabil.
2/3 din spuma de albusuri se amesteca cu branza dulce si se toarna peste stratul de taitei de secara. Cealalta treime de albusuri se amesteca cu fulgii de ovaz si se aseaza peste stratul de branza. Iata o budinca in 4 straturi: merele, taiteii, branza si ovazul. Tava se baga la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 min, pana se rumeneste crusta si se intareste intreaga budinca.


De ce am ales secara?

Iata cateva motive:

Trebuie să recunoaştem că piaţa produselor făinoase este dominată de grâu, ca ingredient principal. Cu atât mai mult trebuie să dăm o şansă produselor care sunt realizate din secară (Secale cereale), o cereală mai sănătoasă pentru organismul uman decât grâul. Produsele din secară nu numai că au un gust mai puternic decât cele din grâu, dar sunt şi mai sănătoase. Industrial, secara este mai greu de prelucrat decât grâul şi de aceea făina de secară conţine în starea finală mai mulţi nutrienţi decât făina clasică de grâu. Singurul dezavantaj: secara este un aliment hipercaloric.
Proprietăţile de bază
În primul rând, este o cereală plină de mangan, 100 de grame de boabe de secară asigurând cu 33% mai mult decât necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu de bază. Apoi, aceeaşi cantitate asigură 55% din necesarul zilnic de fibre. Alţi nutrienţi importanţi: seleniul şi triptofanul (50%), fosforul (35%), magneziul şi proteinele (25%). Vitamine importante: A,B şi K.
Acum să vedem şi care sunt beneficiile consumului produselor din secară:
Ajută la pierderea greutăţii, fiindcă dau imediat senzaţia de saturare, chiar după o cantitate scăzută;
Scad şansele femeilor de a dobândi pietre la fiere, prin scăderea vitezei de secreţie şi a nivelului grăsimilor din sânge (trigliceride);
Micşorează rata de dobândire a diabetului de tip 2;
Persoanele care suferă de diabet trebuie mereu să aleagă produsele făinoase din secară, în detrimentul celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină;
Fibrele din secară împing mai rapid toxinele spre colon, favorizând eliminarea mai uşoară a acestora; de aceea produsele bogate în fibre au mereu rolul de a preveni apariţia cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase;
Femeile aflate în perioada postmenopauză şi care suferă de tensiune ridicată, au colesterolul ridicat sau au diferite afecţiuni cardiovasculare trebuie să consume de 6 ori pe săptămână cereale integrale, în special secară şi ovăz; tot în cazul femeilor, secara scade şansele apariţiei cancerului de sân, atât în perioada premenopauză, cât şi după aceea;
Un mic dejun bogat în cereale integrale, în primul rând în secară, duce la prevenirea atacurilor de inimă şi a infarcturilor;
Fitonutrienţii din secară au o activitate mai dezvoltată îndreptată împotriva celulelor canceroase, în comparaţie cu cei prezenţi în legume sau în fructe, două grupe de alimente cunoscute pentru calităţile anticancerigene;
Mulţi copii suferă de atacuri de astm, în diferite etape ale copilăriei; ei bine, studii efectuate în Statele Unite au arătat că un consum regulat de cereale integrale (printre care şi secara) scade cu 50% şansele de apariţie a acestor crize;

Sursa:
http://www.gorjeanul.ro/sanatate/secara-o-cereala-mai-sanatoasa-decat-graul

De ce am ales fulgii de ovaz?
Iata cateva motive:

Fibrele insolubile din fulgii de ovaz lupta impotriva cancerului, adica dilueaza carcinogenii din intestine, precum acizii biliari, potrivit Learning Info.
Fibrele solubile pot reduce nivelul colesterolului LDL, fara sa diminueze nivelul colesterolului HDL. Colesterolul LDL a fost numit colesterolul rau, iar HDL cel bun.
Fibrele solubile incetinesc digestia amidonului. Acest lucru poate fi benefic pentru diabetici, deoarece atunci cand se incetineste digestia amidonului, se evita cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, ce apare de obicei dupa masa.
Persoanele care consuma cat mai mult ovaz prezinta mai putine riscuri de a dezvolta boli de inima.
Substantele fotochimice din ovaz au, de asemenea, proprietati care lupta impotriva cancerului.
Ovazul este o sursa buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. De asemenea, ovazul este o sursa buna de proteine.

Sursa:
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/sase-beneficii-ale-consumului-fulgilor-de-ovaz-895141

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am incercat reteta asta ieri, cu mici modificari. Am scos taiteii, caci nu-i aveam in casa, iar din oua, ovaz si branza am facut un singur strat. Spre surprinderea mea, piciul meu de 1,8 ani a mancat tot din castron, iar mama lui a terminat restul. Lol.
Imi place ca reteta are de toate: si cereale, si fructe, si proteine din oua, si Calciu din lactate.

Dana (MucosulMofturos) spunea...

Ma bucur mult ca v-a placut si ca s-a mancat. Poti incerca si reteta de Ovaz cu mere coapte - ar trebui sa ii placa micutului ca e dulce.