luni, martie 21

Ciuperci cu spanac la cuptor - Low Carb

Cred ca mi s-a stricat aparatul foto si din pacate nu mai reusesc sa fac poze ok. Sper sa il repar cat mai curand, pana atunci atasez aceasta imagine ....



(8 portii)
2 linguri unt
1 ceapa mare
400 g ciuperci champignon
500 g spanac frunze verzi (se poate folosi si congelat)
7 oua
3 linguri smantana
sare
piper
50 g telemea de vaci maruntita
50 g cascaval razalit

Ceapa se taie marunt si prepara sote cu doua linguri de unt intr-o tigaie non stick ( tigaia sa fie de mari dimensiuni ca sa incapa si ciupercile). Dupa 1 minut, se adauga ciupercile curatite de pielita si taiate feliute. Ciupercile se tin pe foc pana se inmoaie si lasa zeama.
Intre timp se bat 7 oua intregi cu telul, se sareaza, se pipareaza si se adauga smantana si telemeaua de vaci maruntita.
Cand ciupercile sunt gata, se ia tigaia de pe foc si se adauga frunzele proaspete de spanac (fara codita, si taiate fasii de 1cm). Se amesteca ciupercile cu spanacul si se toarna peste amestecul de oua.
Compozitia se toarna intr-o tava rotunda de teflon sau 1 tavi de chec, se razaleste putin cascaval deasupra si se baga la cuptor pentru 35-30 min la 250 C.




De ce am ales Spanacul?

Spanacul chiar este bogat în fier, dar nu contine acest element în proportie mai mare decât alte vegetale, însa, în spanac, fierul se combina cu alte substante de prima importanta: acid folie (sau folati), multa vitamina B12, care, asociata cu acidul folie, duce la cresterea numarului de globule rosii în sânge. Clorofila, în combinatie cu fierul, regenereaza sângele si îi creste continutul de hemoglobina. Iodul se dovedeste foarte util în combaterea bolilor de piele, a tuberculozei si în întarirea imunitatii naturale a organismului.

Datorita unei substante, saponina, fierul si iodul sunt absorbite cu usurinta de catre organism. Saponina intervine si în functionarea sistemului digestiv.

în consecinta, spanacul este recomandat, înainte de toate, convalescentilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârsta, femeilorînsarcinate. Acestea din urma au nevoie „arzatoare" de acid folie care participa, între altele, la procesul de regenerare a epidermei. El este indispensabil în cicatrizarea ranilor.
în afara de faptul ca stimuleaza intestinul în actiunea sa de evacuare, spanacul „razuieste" usor deseurile alimentare de pe peretii intestinali, ducând la cresterea masei de materii fecale.
Consumat cu regularitate, spanacul contribuie la obtinerea unui par frumos, datorita sulfului prezent în compozitia sa.
Sursa:http://www.retete-online.com/retete/articole/_spanacul.php

Niciun comentariu: