Diversificare 8-10 luni

Alimente permise la varsta 8-10 luni, conform recomandarilor American Academy of Pediatrics 2008:

CEREALE: seminte de in, biscuiti graham, kamut, quinoa, mei, grau, germeni de grau, grau integral, biscuiti integrali
FRUCTE: afine, pepene, cirese, smochine, struguri *decojiti si fara samburi, papaya, kiwi
LEGUME: asparagus, broccoli, conopida, vinete, cartofi albi, ceapa, ardei, ciuperci, praz
PROTEINE: galbenus de ou, vita, porc, sunca (bio - fara conservanti)
LACTATE: branza proaspata dulce, branza cottage

Atentie: Un meniu ideal pentru un copil este acela care reuseste sa incorporeze de-a lungul intregii zile toate culorile curcubeului.

8 luni
-galbenus de ou - 1 galbenus de ou fiert se combina in blender cu 1 lingura branza proaspata de vaci, 1/2 banana, putin lapte formula astfel incat sa aibe o consistenta mai moale
-ardei gras - 1/2 ardei gras rosu/galben/verde se coace si de decojeste. Se poate combina cu piept de pui si morcovi pe aburi
-pepene galben (se mananca proaspat, pasat cu mixerul si amestecat cu cereale, banane, avocado, morcovi fierti)
-toate combinatiile din alimentele introduse anterior

8 luni 1 saptamana
-vanata - vanata decojita se fierbe pe aburi;
Reteta: 2 morcovi tineri, 1 mar rosu intreg, 50 g carne piept curcan, 2 rondele dovlecei decojiti, 2 rondele vanata decojita se pun la fiert pe aburi, dupa care se paseaza la blender ( rezulta 2 portii)- atentie marul se va decoji dupa ce a fiert-.
Reteta: 1/2 vanata coapta se marunteste cu mixerul, se freaca cu ulei de masline si putin praf de usturoi. Se prepara branza in casa si se amesteca 2 linguri de branza cu vanata pasata.
-ficat de pui - se spala si se prepara pe aburi fara sare sau alte condimente. Cel mai delicios este in combinatie cu mar pe abur/mar copt.
-spanac - frunzele proaspete de spanac se scalda in apa clocotita pana se inmoaie, apoi se toaca marunt cu blenderul si se amesteca cu lapte formula si cereale pentru bebelusi simple (eu folosesc cereale integrale amestec de orz, ovaz, mei, grau)
-toate combinatiile din alimentele introduse anterior

8 luni 2 saptamani
-kiwi - kiwi se poate servi in amestec cu banana, avocado, cereale, mere, piersici, pere, mango; Un exemplu de cina: 1/2 banana, 1/2 kiwi, 1/2 avocado se mixeaza la blender si se mai adauga o lingurita de cereale integrale de orz, ovaz, grau.
-conopidaconopida se spala, se rupe in florete si se pregateste pe aburi dupa care se toaca marunt cu blenderul. Reteta: in aparatul de gatit pe aburi puneti deodata 1 mar cu coaja, 1/2 cartof mic, 3 florete conopida, 50 g piept curcan. Pe masura ce legumele se fierb pot fi scoase din aparat, pana cand conopida si carnita vor fi si ele gata. Toate ingredientele se amesteca si se piseaza marunt cu blender-ul.
-ciuperciciupercile se curata de pielita, se taie feliute si se soteaza cu putin unt. Cand s-au inmuiat si au lasat zeama se pot lua de pe foc si se servesc in combinatie cu branza proaspata de vaci, cartofi fierti, oua, iaurt, cereale integrale.
-toate combinatiile din alimentele introduse anterior

8 luni 3 saptamani
-prune - prunele se decojesc si se paseaza cu mixerul in amestec cu banane, cereale, biscuiti.
-ridichi - ridichiile se aleg sa nu fie iuti, se spala si se decojesc, apor se paseaza marunt in blender si se pot combina cu branza proaspata de vaci, avocado.
-struguri - strugurii decojiti si goliti de samburi pot fi serviti taiati in bucatele drept "finger foods". Bebelasul ii va mesteca cu gingiile.

8 luni 4 saptamani
-quinoa- fulgii de quinoa se amesteca cu cereale de bebelusi si fructe/legume/lapte formula; Reteta: 1 lingura fulgi quinoa, 1 lingura cereale de orez, 60 ml lapte formula, 2 linguri bostan copt; toate ingredientele se amesteca in blender si se serveste caldut.
- germeni de grau - 2 linguri germeni de grau se amesteca cu 4 linguri de iaurt si 1/2 banana





MENIU:


LUNI

MIC DEJUN
-------- galbenus de ou, 1 lingura branza proaspata de vaci, 1 mar proaspata decojit, 1 praf de scortisoara - pasate la blender
PRANZ
-------- 1 ligura fulgi quinoa, 1 lingura cereale de orez de bebelusi, lapte formula, 2 linguri bostan copt - pasate la blender
CINA
--------- 1/2 para decojita, 1/2 banana - pasate la blender


MARTI

MIC DEJUN
-------- cereale de orez cu spanac
PRANZ
-------- ficatei de pui cu mar pe abur
CINA
-------- iaurt de casa cu germeni de grau si banane


MIERCURI

MIC DEJUN
--------- vanata coapta se amesteca cu putin ulei de masline si pudra de usturoi si se combina cu taitei de mici dimensiuni
PRANZ
--------- in aparatul de gatit pe aburi se adauga: 50 g piept de curcan, 1 morcov, 3 felii de dovlecel, 1 mar
CINA
--------- cereale de bebelusi (amestec ovaz, orz, mei) cu un fruct -pruna, para

JOI
MIC DEJUN
-------- 1/2 mango, 1/2 banana se paseaza la mixer
PRANZ
-------- in aparatul de aburi se adauga: 2 florete conopida, 1/2 cartof, 1 mar decojit si se paseaza ulterior la blender
CINA
-------- 1 kiwi se amesteca cu cereale de bebelusi

VINERI
MIC DEJUN
-------- 1/2 avocado. 1/2 banana, 1 lingura cereale se amesteca la blender
PRANZ
-------- in aparatul de aburi se adauga 1 morcov, 1/4 telina mica, 1/2 pastarnac, 2 linguri fasole verde si se paseaza ulterior cu blenderul
CINA
-------- gutuie si mar coapte la cuptor si pasate

SAMBATA
MIC DEJUN
-------- iaurt, 1/2 banana, 1 lingura germeni de grau
PRANZ
-------- in aparatul de aburi se adauga 1 morcov, 3 linguri mazare, 1 mar si se amesteca ulterior
CINA
-------- in aparatul de aburi se adauga 50g piept de pui, 1 gutuie, 1 mar; cand sunt coapte se paseaza cu blenderul


DUMINICA
MIC DEJUN
-------- galbenus de ou, 1 lingura branza proaspata, 1/2 para se amesteca la blender
PRANZ
-------- in aparatul de aburi se adauga 50 g carne de vita, 1 mar cu coaja, 1/2 cartof; se paseaza ulterior cu blenderul si se amesteca cu apa
CINA
-------- 1 piersica, 1/2 cartof pe abur

11 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte gustoase retetele si sanatoase.Eu am un bebe tare mofturos, dar i-am facut din retetele de aici si i-au placut.Nu am gasit nici o reteta cu peste.Nu stiu cum sa-l prepar ca sa-l manance.Oricum felicitari pentru meniurile de mai sus.

Anonim spunea...

Nu mi se pare sanatos nici pt un adult, dar mai ales pt un copil sa amesteci la o masa fructele cu mancarea.

Anonim spunea...

Draga anonim, care nu amesteci fructele cu mancarea, adica mancare cu mancare... de sanatos este foarte sanatos. Problema se pune din punctul de vedere al preferintelor fiecaruia. Daca tie nu iti place, nu ne suparam. Ne suparam doar cand te exprimi gresit (sa amestecam fructe cu legume sau carne- era mai potrivit spus), sau cand iti este lene sa scrii cuvintele intregi (si daca tot ai scris "pt", puteai sa pui si punctul care de regula urmeaza dupa o prescurtare). Poate tu mananci paine cu cartofi, in traducere amidon cu amidon. Nu e prea sanatos, dar de murit nu mori din asta. Si ma gandesc ca nici gustul nu-ti displace, asa cum nici noua nu ne displace gustul ficatului cu mar copt.
P.S. Nu sunt autoarea, doar un cititor interesat.

Unknown spunea...

"Draga cititorule interesat", daca ai avea coloana vertebrala, nu te-ai ascunde in spatele anonimatului! Si citeste inainte niste reguli esentiale de nutritie. Niciodata fructele nu se combina cu alt aliment! Nu murim din cauza acestor greseli, dar umplem spitalele din cauza bolilor gastrointestinale!

alina spunea...

La 8 luni ii introducem pudra de usturoi? Fructele se dau intre mese eu asa stiu.

Anonim spunea...

Toți medicii pediatrii cu care am discutat despre diversificare (fie ei de medicina "noua" sau "veche") recomanda masa de fructe neapărat dimineața. .

Anonim spunea...

Acuma io de cine s-a ascult?

Anonim spunea...

Marul e bun la toate. Si pudra de usturoi e mai sanatoasa ca usturoiul? Asa, mai bine bagam delicatul in loc de legume. :)

Anonim spunea...

In Germania pediatrii recomanda sa se dea fructele ca si gustare intre orele 10.00 / 11.00 sau dupa amiaza ca si gustare intre orele 15.00 / 17.00. Se pot da si ca si masa completa in functie de cum prefera bebele. Dar nu tarziu seara. Nu se dau seara fiindca pot face colici la sugari. La fel nici carnita nu se recomanda in mesele de seara fiindca se digera dificil. Cina aici se prepara din variante multiple de biscuiti cu lapte (formula), gris cu lapte, fulgi de tot felul de cereale cu lapte, la care se da in completare la o ora distanta exact cand se pune bebele la nani doar lapte. In rest retetele postate aici sunt delicioase si tentante. Fetita mea are 8 luni si jumatate si pana acum nu a facut scaune moi, nu am avut probleme cu ea. papa de toate si e curioasa de tot felul de combinatii. Oricum e foarte bine venit blogul pentru multi parinti. Multumim.

Anonim spunea...

Mancați voi pe stomacul gol fructe si vedem cum va arata stomacul peste cativa ani:boli gastrointestinale,aciditate crescuta,posibil ulcer.Se dau fructe dar moderat si nu pe stomacul gol,iar carnea e prea rar introdusa in rețete acestea,in rest sunt delicioase unele,un copil normal are nevoie de un meniu sanatos,adica fructe,legume,carne si bineînțeles lactate,cei predispuși la obezitate pot consuma meniuri de acest gen,nu se combina cartof cu orez sau paine.

Ana Maria spunea...

Asparagus ul nu se da decât după un an 😉. Forțează rinichii și urina va avea un miros ciudat. Locuiesc într o tara unde asparagusul este consumat nu numai în sezon. Deci mare atenție.